Замовити

Залиште заявку, наш менеджер зв’яжеться з Вами

    Виданий співробітникам одяг: є об’єктом оподаткування чи ні?

    Виданий співробітникам одяг: є об’єктом оподаткування чи ні?

    Підприємство приймає рішення про покупку одягу для своїх працівників, проте компанія не зареєструвала колективний договір, в якому і може бути передбачена покупка одягу працівникам. Тоді виникає питання, чи є правомірним надання працівникам цього одягу і чи не буде вартість цього одягу об’єктом для оподаткування ПДФО, ВС та ЄСВ? 

    Відразу ж визначимось із видами одягу, який може бути.

    Фірмовий одяг – одяг, видатки на придбання якого здійснюються винятково з ініціативи роботодавця.Формений одяг – одяг, що придбавається підприємством за власною ініціативою, наприклад з метою демонстрації приналежності працівника до конкретної організації. До цієї ж категорії можна віднести обмундирування військових, службовців, працівників транспортної сфери і т.д.

    Тобто, і фірмовий, і формений одяг – це одяг, придбаний за ініціативою власника.При цьому, законодавство розглядає лише формений одяг, і в жодному нормативному документі не йде мова про фірмовий одяг.Тому, з метою максимально використовувати норми чинного законодавства, рекомендуємо в наказі визначити брюки форменим одягом.

    За відсутності колективного договору, можна передбачити можливістьзабезпеченняпрацівників форменим одягом у трудових договорах з працівниками.

    Якщо ж з працівниками трудові договори не укладаються у вигляді саме договорів, слід видати відповідний внутрішній наказ про забезпечення працівників форменим одягом, у якому й закріпити:

    • мету забезпечення одягом;
    • норми і періодичність видачі одягу;
    • склад форменого одягу;
    • джерела фінансування (за чий рахунок придбавається одяг);
    • коло осіб (як, правило, працівників), яким надається одяг;
    • правила повернення працівником одягу (в звичайному порядку, при звільненні);
    • умови компенсації працівником вартості одягу у випадку його неповернення або пошкодження;
    • осіб, які відповідають за придбання, зберігання та видачу/повернення одягу на підприємстві

    Внаказі слід обов’язково вказати:

    – чи видається одяг працівнику в тимчасове користування (тобто залишається у власності роботодавця);

    – чи видається без повернення (передається у власність працівнику);

    – або залишаться у власності підприємства, але при цьому може бути використаний працівником поза робочим місцем і залишається в особистому постійному користуванні працівника.

    Якщо видача форменого одягу зумовлена виконанням працівником трудових функцій відповідно до трудового договору абопередбачена Наказом по підприємству та документально зафіксована, і такий одяг не передається у власність працівникові та підлягає поверненню кожного дня, то відповідно до пп. «а» пп. 164.2.17 Податкового кодексу України від 02.12.2010р. №2755-VI (далі – ПКУ) вартість форменого одягу не буде визнаватися ні додатковим благом, ні фондом оплати праці. ЄСВ на вартість такого форменого одягу, виданого працівникові у тимчасове використання, не нараховується, оскільки вартість одягу не є складовою його заробітної плати.

    Якщо, одяг видається працівнику безповоротно, то вартість такого форменого одягу є додатковим благом на підставі пп.164.2.17 ПКУ з оподаткуванням ПДФО (18% із застосуванням натуркоефіцієнту згідно з  п.164.5 ПКУ) і військовим збором (1,5%).

    Якщо, одяг залишається у власності роботодавця, але при цьому може бути використаний працівником поза робочим місцем і залишається в особистому постійному користуванні працівника, то вартість такого форменого одягу повинна включатись до фонду оплати праці й, відповідно, включатись до бази нарахування й утримання ЕСВ. (лист ПФУ від 13.01.2012 г. № 915/03-20 «Щодо нарахування єдиного внеску на вартість форменого одягу»). Відповідно вартість отримане від роботодавця такого одягу оподатковується ПДФО (18% із застосуванням натуркоефіцієнту згідно з  п.164.5 ПКУ) і військовим збором (1,5%).

    Замовити аудиторьскі послуги

    You must be logged in to post a comment.

    Архів

    ПОДЗВОНИТИ НАМ