Замовити

Залиште заявку, наш менеджер зв’яжеться з Вами

    Відступлення права вимоги на частково оплачений простий вексель: як правильно оформити та підтвердити?

    Відступлення права вимоги на частково оплачений простий вексель: як правильно оформити та підтвердити?

    Чи існує взагалі можливість відступлення права вимоги на частково оплачений простий вексель? Наша відповідь: «ТАК! Проте…». Якими нормативними документами керуватись при вирішенні цього питання? Хто з ким повинен заключити договір? Як правильно оформити відступлення? Навіщо звертатись до нотаріуса? Ці та інші питання розглянемо в нашій статті.

    Першим нормативним документом, який необхідно розглянути при відступленні права вимоги на вексель є Постанова Пленуму Верховного Суду України «Про деякі питання практики розгляду спорів, пов’язаних з обігом векселів» від 08.06.2007р. № 5 (далі- Постанова №5), відповідно до якоїнеобхідно врахувати, що вексельні правочини (зокрема, щодо видачі, акцептування (в т. ч. в порядку посередництва), індосування, авалювання та оплати векселя) регулюються не тільки нормами спеціального вексельного законодавства, а й загальними нормами цивільного законодавства про угоди та зобов’язання (ст. 202 – 211, 215 – 236, 509 – 609 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ)). А оскількиспеціальні норми у вексельному законодавстві до вексельних правочинів відсутні, то необхідно застосовувати загальні норми ЦКУ з урахуванням їх особливостей.

    Згідно з п.11 Постанови №5 відступлення права вимоги за векселем має бути оформлене письмово окремим документом (документами), складеним (складеними) цесіонарієм та цедентом відповідно до вимог ст. 207 ЦКУ. У цьому документі слід індивідуалізувати вексель, відступлення права за яким є предметом угоди про відступлення права вимоги. У разі відсутності такої індивідуалізації правочин про відступлення права вимоги не вважається таким, оскільки не містить умов стосовно того, яка вимога і на підставі якого векселя передається.

    Особа, яка обґрунтовує належність їй права вимоги правочином про відступлення цього права, укладеним нею і (або) будь-ким із її попередників, повинна надати письмові докази укладання такого правочину, якщо його не оформлено на векселі чи на додатковому аркуші (алонжі). Вчинення напису про відступлення від права вимоги на векселі або на додатковому аркуші (алонжі) не є підставою для відмови в позові.

    При цьому, звертаємо увагу на Постанову Вищого господарського суду України від 09.04.2009р. у справі №11/37, згідно якої видається за можливе укладання договору відступлення права вимоги на частково оплачений простий вексель, але при цьому потрібно дотриматись певних процедур:

    • векселедержатель повинен звернутись до нотаріуса для вчинення протесту про неоплату у визначеній сумі;
    • нотаріусом повинен бути вчинений протест про неоплату векселя у недоплаченій сумі;
    • між первинним кредитором та новим кредитором повинен бути укладений договір про відступлення права вимоги за векселем;
    • на простому векселі при передачі його за договором відступлення права вимоги повинен з’явитись індосаментний напис. Інакше вексель втратить свою силу та статус боргового документу.

    You must be logged in to post a comment.

    Архів

    ПОДЗВОНИТИ НАМ