Замовити

Залиште заявку, наш менеджер зв’яжеться з Вами

    Що таке простий вексель? Чи може простий вексель бути виданий на двох осіб одночасно?

    Що таке простий вексель? Чи може простий вексель бути виданий на двох осіб одночасно?

    В даній статті розглянемо, що ж таке простий вексель згідно законодавчої бази та, які вимоги до його видачі та оплати існують. І чи можливо платити за одним векселем двом різним контрагентам? Якщо так, то як це документально обґрунтувати?

    Згідно зі ст.14 Закону України «Про цінні папери та фондову біржу» від 23.02.2006р. №3480-IV (далі – ЗУ №3480-IV), вексель – це цінний папір, який засвідчує безумовне грошове зобов’язання векселедавця сплатити після настання строку визначену суму грошей власнику векселя (векселедержателю).

    Відповідно до ст.75Конвенції, якою запроваджено Уніфікований закон про переказний та простий векселі від 07.06.1930 (далі – Конвенція) простий вексель повинен містити:

    1)  назву “простий вексель”, яка включена в текст документа і висловлена тією мовою, якою цей документ складений;

    2) безумовне зобов’язання сплатити визначену суму грошей;

    3) зазначення строку платежу;

    4) зазначення місця, в якому повинен бути здійснений платіж;

    5)найменування особи, якій або за наказом якої повинен бути здійснений платіж;

    6) зазначення дати і місця видачі простого векселя;

    7) підпис особи, яка видає документ (векселедавець).

    Простий  вексельпред’являється до оплати векселедавцю виключно в безготівковій формі (ст.6 Закону України «Про обіг векселів в Україні» від 05.04.2001р. №3480- IV). При цьому складається Акт пред’явлення векселя до платежу в довільній формі.

    Згідно зі ст. 77 Конвенції до простих векселів застосовуються такі ж положення, що стосуються переказних векселів, тією мірою, якою вони є сумісними з природою цих документів, а саме положення щодо копій (статті 67 і 68).

    Відповідно, кожний держатель переказного векселя має право знімати з нього копії. Копія повинна точно відтворювати оригінал, включаючи індосаменти і всі інші позначки, що містяться у ньому. На ній має бути вказано, до якого місця вона доведена. Вона передається шляхом індосаменту і забезпечується авалем таким же чином і з такими ж наслідками, що й оригінал.У копії зазначається особа, в якої знаходиться оригінал документа.

    Отже,вексель не може бути виданий на двох осіб одночасно оскільки, існує лише один оригінал, а тому жодних документальних обґрунтувань надано бути не може.Відповідно, пред’явити до платежу вексель може лише один його законний власник (держатель векселя).

    Якщо ж виникла ситуація, в якій вексель був оплачений на двох контрагентів, то таку ситуаціюпотрібно виправити так:

    • необхідно визначитись на кого з контрагентів залишаємо платіж за векселем;
    • для іншого контрагента можна змінити призначення платежу, наприклад, надати поворотну фінансову допомогу (лист зі зміною призначення платежу доцільно підтвердити печаткою банку).

    You must be logged in to post a comment.

    Архів

    ПОДЗВОНИТИ НАМ